GRYPA JELITOWA – OBJAWY, LECZENIE, DIETA W TRAKCIE LECZENIA, PROFILAKTYKA

GRYPA JELITOWA – OBJAWY, LECZENIE, DIETA W TRAKCIE LECZENIA, PROFILAKTYKA

GRYPA JELITOWA – OBJAWY, LECZENIE, DIETA W TRAKCIE LECZENIA, PROFILAKTYKA

Witam,

dziś na tapetę wrzucam grypę jelitową. Może mało smaczny temat na jesień, ale problem całoroczny, a natura jak zwykle nie wybiera. Co ją powoduje? Jak można się zakazić? Jak się leczyć?

Zapraszam na post: „GRYPA JELITOWA – OBJAWY, LECZENIE, DIETA W TRAKCIE LECZENIA, PROFILAKTYKA”.

CO TO JEST GRYPA JELITOWA?

„GRYPA JELITOWA” to potoczne określenie na zespół nagle występujących objawów takich jak biegunka, wymioty, gorączka, bóle głowy, bóle stawów.  Zazwyczaj trwa krótko, kilka dni, rozpoczyna się w 1-2 dni od zakażenia, a objawy mijają bez powikłań. Dorosłe osoby chorują średnio 24-60 godzin, dzieci nawet do tygodnia.

CO  POWODUJE GRYPĘ JELITOWĄ?

U osób dorosłych zwykle jest ona konsekwencją zakażenia norowirusami.  Są one niebezpieczne dla osób z osłabioną odpornością, a także starszych i dzieci, którzy są szczególnie narażeni na odwodnienie i jego konsekwencje. Wirusy (ich cząsteczki) mogą być wydalane z organizmu nawet po ustąpieniu objawów, jeszcze przez kilka dni (a u dzieci do miesiąca), wobec czego taka osoba, mimo, że już nie choruje, w dalszym ciągu może być nosicielem.

Norowirusy są odporne na łagodne detergenty, natomiast inaktywacji ulegają w środowisku kwaśnym o pH 3-5, a także po poddaniu ich związkom chloru i wody utlenionej. Temperatura 60 stopni niszczy wirusy dopiero po 30 minutach kontaktu.

JAK MOŻNA SIĘ ZAKAZIĆ?

Zakazić się możemy poprzez kontakt z chorą osobą, przedmiotami i powierzchniami zakażonymi (naczynia, sztućce, toaleta, miejsca związane z obecnością wymiocin bądź fekaliów), a także poprzez zanieczyszczoną wirusem żywność i wodę.

Miejscem zakażenia jest najczęściej stołówka, restauracja, domy przyjęć (miejsca zbiorowego żywienia), szkoły, przedszkola, szpitale, domy opieki społecznej, gdzie powodem jest najczęściej brak higieny podczas przygotowania posiłków lub bezpośredni kontakt z chorym. Zarazić się też można spożywając świeże lub mrożone owoce i warzywa bez obróbki termicznej, które uległy zakażeniu. Źródłem norowirusów mogą być też małże.

JAK WYGLĄDA DIETA W TRAKCIE LECZENIA?

W pierwszej fazie leczenia jedzenie jest utrudnione, z uwagi na częste wymioty i biegunki. O ile to możliwe, spożywa się kleiki ryżowe bądź z kaszy manny, beztłuszczowe, gotowane na wodzie, suchary, pieczywo lekkie. Najważniejsze jest uzupełnianie utraconych płynów. Najskuteczniejsze jest picie małymi porcjami, regularnie, w krótkich odstępach czasu. Może to być herbatka rumiankowa, ciepła woda, a także specjalnie skomponowane mieszanki elektrolitów rozpuszczone w określonej ilości wody. Dostarczą nie tylko płynu, ale i utracone minerały, jak sód, potas, chlor, wapń i magnez. W saszetkach tych można znaleźć także wzmacniającą glukozę.

Z czasem jak objawy ustępują, można włączyć jajko, gotowanego kurczaka, indyka, ziemniaki, warzywa w postaci puree, pieczone owoce, jogurty, kaszę jaglaną.

Nawet do 3 tygodni po ustąpieniu objawów należy prowadzić dietę lekką, bez potraw wzdymających, ciężkostrawnych, smażonych, wędzonych, konserw i marynat, a także warzyw strączkowych, kapust, brukselek, kalafiora i brokułów.

GRYPA JELITOWA – OBJAWY, LECZENIE, DIETA W TRAKCIE LECZENIA, PROFILAKTYKA

GRYPA JELITOWA – OBJAWY, LECZENIE, DIETA W TRAKCIE LECZENIA, PROFILAKTYKA

LECZENIE GRYPY JELITOWEJ

Nie ma leku na grypę jelitową, leczenie ma miejsce tylko objawowe.

W wypadku biegunek i wymiotów najważniejsze jest uzupełnienie minerałów i płynów. Aby zrobić to skutecznie, najlepsze są gotowe elektrolity w saszetkach lub tabletkach musujących. Rozpuszczone w odpowiedniej ilości wody zachowają właściwe stężenie osmotyczne i uzupełnią niedobory.

Leki przeciwwymiotne są niewskazane, chyba, że wymioty trwają powyżej 3 dni i są o dużym nasileniu. Wówczas niezbędna jest hospitalizacja.  Można włączyć leki przeciwbiegunkowe, np. węgiel aktywny lub diosmektyt (Smecta), które zwiążą toksyny, bakterie, wirusy i pozwolą na ich bezpieczne usunięcie (więcej tutaj: http://euceryna.pl/pacjent-pediatryczny-leki-suplementy-dietybiegunka-zaparcia/).

Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie sporej ilości probiotyków, które znormalizują pracę jelit i uzupełnią utraconą naturalną florę jelitową, warunkująca prawidłową fizjologię przewodu pokarmowego (więcej tutaj: http://euceryna.pl/flora-ciala-probiotyk-prebiotyk-synbiotyk/). Dostępne na rynku są saszetki, kapsułki, krople i ampułki do sporządzania zawiesiny doustnej. Dostosowane do wieku, możliwości i potrzeb danego Pacjenta. Krople są przeznaczone dla niemowląt i dzieci, saszetki i inne formy rozpuszczalne dla osób, u których połykanie kapsułek nasila odruch wymiotny.

W przypadku wystąpienia bólów głowy, mięśni, stawów poleca się terapię alternatywną od farmakologicznej, np. aromaterapię, masaże, kąpiele, inhalacje, okłady. Klasyczne środki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne mogą podrażniać żołądek i nasilać objawy. Z leków dopuszcza się paracetamol i leki rozkurczowe z drotaweryną (No-spa) lub hioscyną (Buscopan). Jednak wszystko z rozsądkiem, bo podrażniać może każdy zastosowany preparat.  Kwesta indywidualnej wrażliwości.

GRYPA JELITOWA – OBJAWY, LECZENIE, DIETA W TRAKCIE LECZENIA, PROFILAKTYKA

GRYPA JELITOWA – OBJAWY, LECZENIE, DIETA W TRAKCIE LECZENIA, PROFILAKTYKA

PROFILAKTYKA

Najważniejsza w profilaktyce jest higiena osobista, mycie rąk, owoców, warzyw, oraz przestrzeganie jej w trakcie przygotowywania posiłków. Duże znaczenie ma też pita woda, niech będzie tylko ze sprawdzonego źródła. Dobrym zwyczajem jest unikanie miejsc z grupy ryzyka (domów dziecka, domów opieki społecznej, szpitali, restauracji czy barów o wątpliwej renomie). W wypadku, gdy jest to niemożliwe, zaleca się wzmożone spożycie probiotyków oraz dodatkową dezynfekcję silniejszymi środkami niż klasyczne detergenty.  Ponadto ograniczenie kontaktu z osobami zakażonymi, chorymi lub z tymi po przebytej nie dawno chorobie. Wciąż mogą być nosicielami. Za niezbędną uznaje się także regularną dezynfekcję toalet, umywalek i sanitariatów, nie tylko w miejscach skupisk ludzkich, ale także prywatnych. Dobrą profilaktyką jest codzienna dbałość o odporność naszego organizmu (suplementacja witaminą D,C, DHA, probiotykami, produktami pszczelimi, z jeżówki), a także aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, zdrowa zbilansowana dieta, pełna owoców, warzyw, dobrego mięsa, nabiału, ryb, kiszonek, błonnika oraz regularne badania okresowe.

Dużo zdrowia, miłego dnia, Euceryna*


Artykuł powstał na potrzeby Biuletyn Informacyjny Kierownika Apteki, polecam jak zawsze 🙂

2 komentarz

  1. Wioleta napisał(a):

    Bardzo pomocny artykuł, zwłaszcza w nadchodzącym okresie przeziębieniowym, ja mam pytanie odnośnie punktów, które należy zbierać, czy wiesz coś na ten temat, albo wiesz gdzie szukać o tym informacji? Dziwne, ale nigdzie nie mogę nigdzie znaleść o tym żadnego info. Z góry dziękuję☺

Dodaj komentarz