Natura kontra nauka II- Miody odmianowe, a zastosowanie w medycynie

Miody odmianowe

Miody odmianowe

Cześć!

Jakiś czas temu na czynniki pierwsze rozbierałam propolis. Dziś też będzie Apiterapia, ale na słodko. Przyjrzę się różnym miodom i podpowiem, jaki wybrać, ze względu na posiadane schorzenia. Sama jak dotąd wybierałam miód tylko ze względu na walory smakowe. Faworytem oczywiście był lipowy i spadziowy. Ale to przecież tylko kropla w morzu słodkości.

Zapraszam na post: „Natura kontra nauka II- Miody odmianowe, a zastosowanie w medycynie”.

Zacznijmy od ogólnego podziału miodu

  • nektarowy (produkowany z nektaru zebranego z kwiatów roślin miododajnych)
  • spadziowy (powstaje z wydzielin występujących na liściach drzew iglastych i liściastych)
  • mieszany (miks nektarowo-spadziowy)

Miód może mieć postać płynną („patoka”) lub skrystalizowaną („krupiec”). Barwa miodu waha się od białej po brązowo-brunatną. Wartość kaloryczna 100 g to ok.330 kcal.

Co siedzi w miodzie, czyli składniki podstawowe:

  • węglowodany: glukoza ok. 34%, fruktoza ok. 39%, maltoza ok. 7% (czyli głównie monosacharydy)
  • kwasy organiczne: glukonowy, jabłkowy, cytrynowy 9wpływają na smak miodu)
  • olejki eteryczne (razem z alkoholami wyższymi, aldehydami, ketonami, estrami i polifenolami stanowią grupę ok 50 substancji warunkujących zapach miodu)
  • witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna
  • ziarna pyłku roślin (widoczne pod mikroskopem, sposób na rozróżnienie miodu sztucznego od naturalnego)

Ogólne zastosowanie miodu:

  • odżywienie organizmu (dla osób wyczerpanych, sportowców, alpinistów, fanów fitnessu, etc.)
  • detoksykacja (możliwa dzięki cukrom prostym pochodzenia miodowego, chroni tez przed szkodliwym działaniem alkoholu, nikotyny, innych używek; natomiast cholina chroni wątrobę, działa żółciopędnie)
  • krążenie (acetylocholina zawarta w miodzie obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi; jony metali stymulują produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny)
  • działanie antybakteryjne (dzięki zawartości nadtlenku wodoru a także jego wysokim ciśnieniem osmotycznym i flawonoidom)
Propolis w medycynie

Propolis w medycynie

Dzienna porcja miodu:

  • dzieci poniżej 1 roku życia nie powinny jeść miodu, ze względu na zawarte naturalnie w miodzie bakterie C. botulinum -> botulinizm dziecięcy
  • 1-4 lat to 7 g dziennie (ok. 1 łyżeczka)
  • 5-12 lat to 15-40 g miodu dziennie

Zastosowanie medyczne miodu, czyli podział miodu ze względu na pochodzenie:

  • Miód spadziowy (spadź iglasta):
    wykrztuśny, antyseptyczny, przeciwzapalny, wysoka aktywność antybiotyczna, na schorzenia górnych dróg oddechowych, w spadku odporności, w chorobach skóry, stawów, układu nerwowego
  • Miód spadziowy (spadź liściasta):
    moczopędny, żółciopędny, dezynfekujący, w chorobach układu oddechowego, moczowego, żółciowego i w chorobach stawów
  • Miód spadziowo-nektarowy:
    wysoka zawartość antybiotyczna, leczenie górnych dróg oddechowych
  • Miód wielokwiatowy:
    schorzenia alergiczne, anemia
  • Miód rzepakowy:
    łatwo przyswajalny przez wątrobę, niska aktywność antybiotyczna, stosowanych w stanach zapalnych dróg oddechowych, żółciowych, miażdżycy, chorobach wątroby, schorzenia skórne, obniża ciśnienie, wzmacnia serce, ułatwia gojenie ran, oparzeń
  • Miód wrzosowy:
    zapalenia dróg moczowych i prostaty, w kamicy nerkowej, dnie, zapaleniu jelit, w biegunkach, posiada niska aktywność antybiotyczną
  • Miód lipowy:
    napotny, przeciwgorączkowy, przeciwskurczowy, uspokajający, wykrztuśny, obniża ciśnienie, pomocniczy w zapaleniach dróg oddechowych, nerwicach, wysoka aktywność antybiotyczna
  • Miód nostrzykowy:
    obniża ciśnienie, działa przeciwkrzepliwie, pomocniczo w chorobie wieńcowej serca i zakrzepicy, łagodzi bóle, uspokaja, stosowany w migrenach, nerwobólach i w okresie okołomenopauzalnym
  • Miód koniczynowy:
    wykrztuśny, napotny, uspokajający, moczopędny, przeciwzapalny, stosowany w anemii, biegunkach, niedokrwistości, wyczerpaniu nerwowym, zapaleniu oskrzeli
  • Miód malinowy:
    napotny, rozgrzewający, antyseptyczny, przeciwgorączkowy, stosowany w nieżycie jelit, niedokrwistości, przeziębieniach, w prewencji miażdżycy
  • Miód mniszkowy:
    stosowany w chorobach wątroby, dróg żółciowych, niedokrwistości, chorobach reumatycznych, schorzeniach żołądka
  • Miód akacjowy:
    leczenie nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego, we wrzodach żołądka i dwunastnicy, skurczach jelit, posiada niską aktywność antybiotyczną
  • Miód gryczany:
    posiada wysoką aktywność antybiotyczną, stosowany w schorzeniach układu krążenia, prewencja miażdżycy, detoksykacja, również wątroby, osłabienie pamięci, wzroku i słuchu

 

Natura kontra nauka II- Miody odmianowe, a zastosowanie w medycynie

Natura kontra nauka II- Miody odmianowe, a zastosowanie w medycynie

Post: „Natura kontra nauka II- Miody odmianowe, a zastosowanie w medycynie” za nami. Jak widać, miód to nie tylko akacja, lipa i spadź. I nie jest to tylko panaceum na drapiące gardło czy substytut słodzika do herbatki.

Jedzmy miody, bo warto. Dopasujmy do siebie jakiś smaczny „gatunek” i nie żałujmy go sobie (no chyba, że ma się problem z poziomem cukru). A jeśli interesuje Cię Apiterapia, zapraszam na mój post o propolisie: http://euceryna.pl/nauka-kontra-natura-i-propolis-w-medycynie/

Słodkiego dnia, miodem płynącego, Euceryna*

 

 

Dodaj komentarz