Jak uratować swoją wątrobę? Profilaktyka. Marskość wątroby.

Jak uratować swoją wątrobę?  Ogranicz alkohole

Jak uratować swoją wątrobę?  Ogranicz alkohole

Cześć!

Wiele osób na blogu i w aptece pyta mnie o jeden temat: co polecam na wątrobę? Jest to problem dość powszechny. Nasza dieta i styl życia, mimo że coraz lepszy, wciąż jest odległy do ideału. Na śniadanie kawa, w ciągu dnia jakiś kiepski posiłek zjedzony na szybko, czasem fast food czy danie z pobliskiego baru, wieczorem coś domowego, ale jak już w końcu coś dobrego, to z reguły za dużo. Nie mówię już o wieczornych posiadówkach ze znajomymi, okraszonych tłustymi, mięsnymi przekąskami, alkoholem, czy słodyczami. Do podjadania przy TV przyznajemy się też niechętnie. Do tego wszystkiego wiele osób stosuje różne leki, które z reguły wątrobie nie pomagają. Nie dziwi zatem, że preparaty na wątrobę, poprawiające jej pracę, oczyszczające czy regenerujące mnożą się jak grzyby po deszczu. Nie brak tu leków i suplementów diety, jedno i wieloskładnikowych. Reklamy coraz to nowszych preparatów zalewają media, a my w tym wszystkim powoli zaczynamy się gubić. Ale co tak na prawdę szkodzi, a co pomaga naszej wątrobie?

Zapraszam na post: „Jak uratować swoją wątrobę? Profilaktyka. Marskość wątroby.”

Objawy problemów z wątrobą:

  • zaburzenia trawienia
  • osłabienie, apatia, senność, tendencja do depresji
  • wzdęcia
  • brak łaknienia
  • nudności
  • zaparcia ostre na przemian z biegunkami
  • bóle brzucha
  • w badaniach profilaktycznych zaburzone parametry: ALAT, ASPAT, LDH, bilirubina
  • żółtaczka
  • niesmak w ustach o poranku
  • zabarwienie na żółto spodu języka
  • zimna i wilgotna skóra ciała i rąk
Jak uratować swoją wątrobę? Skierowanie na badania profilaktyczne

Jak uratować swoją wątrobę? Skierowanie na badania profilaktyczne

Dieta przyjazna wątrobie = profilaktyka

OGRANICZAMY / WYKLUCZAMY Z DIETY:

  • tłuste potrawy i produkty (boczek, słonina, smalec, pełnotłusty nabiał)
  • konserwanty, sztuczne barwniki, glutaminian sodu, aspartam
  • produkty fast –food, instant, żywność przetworzoną
  • cukier, słodycze
  • potrawy smażone
  • tłuste wędliny, konserwy mięsne i rybne
  • surowe owoce tj. śliwki, gruszki, czereśnie
  • alkohol, mocna kawa
  • ostre przyprawy
  • warzywa kapustne, cebulowe
  • orzechy w dużych ilościach

WPROWADZAMY:

  • 5 małych posiłków, nie 3 średnie czy duże
  • jedzenie o regularnych porach
  • 2,5 litra płynów dziennie
  • tłuszcze roślinne, olej Budwigowy (zaleca się go podawać z potrawą, nigdy bezpośrednio, ok. 2 łyżki dziennie, więcej tutaj: http://euceryna.pl/olej-lniany-budwigowy-lepszy/)
  • drożdże piwne
  • miód
  • chude mięso (indyk, królik, pierś drobiową, chuda cielęcina)
  • chude ryby (sandacz, dorsz, pstrąg, sola)
  • warzywa gotowane, nigdy surowe, szczególnie: dynia, marchew, pomidory, seler naciowy, brokuły, sałata, buraki (uzupełniają witaminy A, D i E, które słabiej się wchłaniają z uwagi na ograniczone przyjmowanie tłuszczów)
  • owoce dojrzałe, najlepiej bez skórki, duszone, pieczone, gotowane lub przetarte na soki (cytrusy, truskawki, jabłka, maliny, porzeczki, brzoskwinie)
  • chudy nabiał
  • soja, soczewica, migdały, pestki z dyni
  • pieczywo drożdżowe niskotłuszczowe, czerstwe pieczywo pszenne
  • olej z ogórecznika i wiesiołka
  • soki owocowe i warzywne, słaba herbata, kawa zbożowa, herbaty ziołowe, woda niskozmineralizowana

Leki hepatotoksyczne

Właściwie większość leków metabolizowanych jest przez wątrobę. To jej główna rola. Jednak gdy dostarczonych „toksyn” (leki, metabolity produktów spożywczych, metale ciężkie z wody, pestycydy z gleby) jest zbyt dużo, proces regeneracji wątroby może okazać się niewydolny. Wówczas dochodzi do martwicy hepatocytów (komórek budujących wątrobę) wskutek np. polekowego uszkodzenia wątroby. Poza ilością dostarczonych toksyn, dużą rolę odgrywa to z jakim związkiem mamy do czynienia. Istnieje bowiem szereg substancji, które mogą uszkadzać wątrobę nawet będąc w niewielkiej ilości.

Do substancji typowo hepatotoksycznych należą:

  • alkohol
  • niesteroidowe leki przeciwzapalne: salicylany, meloksykam, naproksen, ketoprofen, ibuprofen, nimesulid (Aspiryna, Ketonal, Naproxen, Ibuprom, Nimesil, Aglan i ich odpowiedniki)
  • antybiotyki: penicyliny, tetracykliny (Forcid, Taromentin, Augmentin, Amoksiklav, Tetracyclinum)
  • leki immunosupresyjne (cyklosporyna)
  • leki przeciwgruźlicze (Rifampicyna, Rifamazid)
  • witamina A
  • leki przeciwgrzybicze: flukonazol, ketokonazol (Fluconazol, Flumycon, Flucorta, Mycosyst, Flucofast, Ketokonazol)
  • leki przeciwdrgawkowe: kwas walproinowy i jego pochodne (Convulex, Depakine, Absenor, Valprolek, Orfiril)
  • leki przeciwarytmiczne: amiodaron, propafenon (Cordarone, Polfenon)
  • lek przeciwreumatyczny/ cytostatyk: metotreksat
  • antykoncepcja hormonalna
  • statyny: lowastatyna, atorwastatyna (Liprox, Lovasterol, Lovastin, Atoris, Atractin, Atrox, Corator, Larus, Torvacard, Tulip, Sortis, Atorvasterol)

Poza takim bezpośrednim toksycznym wpływem istnieje też droga pośrednia, np. salicylany prowadzące do zespołu Rey’a, antykoncepcja hormonalna do zakrzepicy żył wątrobowych.

Hepatotoksyczność w wielu wypadkach warunkowana jest przyjętą dawką, np. paracetamol (uchodzi za bezpieczny, ale w nadmiarze lub w połączeniu z alkoholem nasila problemy wątrobowe).

Należy zapamiętać zatem, że jeśli stosujemy tego typu leki, to albo raz na jakiś czas, doraźnie, albo jeśli kuracja jest stała, zabezpieczajmy naszą wątrobę przed toksycznym działaniem leku. Pamiętajmy też o profilaktycznych badaniach dotyczących wątroby. Przy kiepskich wynikach należy zmienić lek stały tymczasowo lub całkowicie, by nie doszło do nieodwracalnych uszkodzeń.

Rośliny działające na wątrobę i drogi żółciowe:

  • Balsamowiec mukul – Commiphora mukul
  • Bylica Boże drzewko – Artemisia abrotanum
  • Bylica piołun – Artemisia absinthium
  • Cykoria podróżnik – Cichorium intybus
  • Cząber ogrodowy – Satureia hortansis
  • Czosnek pospolity – Allium sativum
  • Dymnica pospolita – Fumaria officinalis
  • Dziurawiec zwyczajny – Hypericum perforatum
  • Glistnik, jaskółcze ziele – Chelidonium majus
  • Hakorośl rozesłana – Harpagophytum procumbens
  • Kocanki piaskowe – Helichrysum arenarium
  • Krwawnik pospolity – Achillea millefolium
  • Krwiowiec kanadyjski – Sanguinaria canadensis
  • Lebiodka pospolita – Origanum vulgare
  • Lucerna siewna – Medicago sativa
  • Łopian większy – Arctium lappa
  • Mięta pieprzowa – Mentha piperita
  • Ostryż długi – Curcuma longa
  • Szanta zwyczajna – Marrubium vulgare
  • Tarczyca bajkalska – Scutellaria baicalensis
  • Ostropest plamisty -Silybum marianum
  • Wrotycz pospolity – Tanacetum vulgare
Jak uratować swoją wątrobę? Glistnik jaskółcze ziele

Jak uratować swoją wątrobę? Glistnik jaskółcze ziele

Substancje naturalne działające pomocniczo w schorzeniach wątroby i układu pokarmowego:

  • błonnik pokarmowy (Jeliton, Normolax regular, Ispagul, Błonnik+żywe kultury bakterii, Błonnik z ananasem/chromem/CLA w tabletkach do ssania)
  • chlorofil
  • chlorella zwyczajna
  • spirulina (więcej tutaj: http://euceryna.pl/spirulina-hit-kit/)
  • koenzym Q10 (Koenzym Q 10 Walmark)
  • lecytyna
  • cholina
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
  • witamina B 3 (niacyna)
  • sterole roślinne (fitosterole, np. Sterolea, Cholester)
Jak uratować swoją wątrobę? Spirulina

Jak uratować swoją wątrobę? Spirulina

A na koniec dzisiejszego wpisu kilka słów o najcięższej postaci uszkodzenia wątroby, prowadzącej niestety zbyt często do śmierci.

Marskość wątroby – niebezpieczna konsekwencja naszych zaniedbań

Może powstać wskutek toksycznego zatrucia alkoholem, a także może być konsekwencją przebytego WZW lub długotrwałego zaburzenia odpływu żółci. W wyniku tych procesów dochodzi do przebudowy miąższu wątroby, a w miejscu uszkodzonych komórek powstają blizny, dochodzi do powiększenia i twardnienia organu. Pojawiają się bóle i wzdęcia, nietolerancja na alkohol i potrawy tłuste, osłabienie, obrzęki, krwawienia z nosa i dziąseł. Nieleczona, bez odpowiedniej diety powoli „obumiera”, prowadząc do śmierci Pacjenta.

Naturalne metody na marskość wątroby:

  • picie gotowanych drożdży (1 łyżkę drożdży zagotować z ½ szklanki wody, wypić zimne na noc) lub zamiennie preparat gotowy z drożdży, np. Lewitan (3 x dziennie 3 tabletki)
  • picie ziołowej mieszanki złożonej z: kwiatu kocanki, owocu kolendry, ziela glistnika, mięty, dziurawca, pięciornika, piołunu, kruszyny, mniszka lekarskiego, rdestu ptasiego (każdego ziółka po 50 g, warto wcześniej sprawdzić, czy dane zioło nie jest nam przeciwwskazane, np. dziurawiec latem lub w czasie stosowania antykoncepcji doustnej), zioła należy zmieszać i zaparzyć 3 łyżki na 3 szklanki wody, taką porcję popijać w ciągu dnia
  • jeść pyłek kwiatowy z miodem (100 g pyłku zmieszać ze szklanka miodu, taka mieszankę zażywać 4 x dziennie po łyżeczce)
Propolis w medycynie

Propolis  i inne produkty miodopochodne

Mam nadzieję, że zamiast Was przerazić, uświadomiłam tylko jak ważny jest temat profilaktyki zdrowej wątroby. Patrząc po zalecanym menu nie jest tak źle. Umiejętnie  rozplanowany jadłospis pozwoli nam się najeść, smacznie i zdrowo. Konsekwencje zaniedbań wątrobowych są bardzo poważne. Jak głosiła reklama: „wątroba jest tylko jedna”. I mimo, że jako jeden z niewielu organów ma zdolności regeneracyjne, pomóżmy jej, nim będzie za późno. Znając metody, „Jak uratować swoją wątrobę? ” będzie nam łatwiej to osiągnąć.

*** A za kilka dni II część poświęcona wątrobie, tym razem leczenie, nie przegapcie, zapraszam 🙂

Pozdrawiam, Euceryna*

2 komentarz

    • euceryna napisał(a):

      Za kilka dni część II z leczeniem wątroby, tam Pan o ostropeście poczyta i to sporo, zapraszam 🙂

Dodaj komentarz